Meditatietrainer Vipassana Retraite

Begeleiding tijdens een Vipassana retraite kan eigenlijk alleen door een meditatie meester. Dingeman Boot is zo een meester. Hij is nu 84 jaar en mediteerde als boeddhistisch monnik in meditatiecentra in Myamar en Thailand. Hij studeerde bij grote meesters als Sri Nisargadatta Maharaj in India, Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg in de US en Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Janaka en vele anderen in Myamar en Thailand. Als je alle tijd die Dingeman in retraites heeft gemediteerd comprimeert, heeft hij zes jaar aaneengesloten in meditatiecentra gezeten. Dingemans monniknaam was Pannananda Dit betekent ‘Hij die gelukzalig is in zijn wijsheid’. De diepe wijsheid, diepe liefde en intense rust die hij belichaamd tonen het effect van de meditatiebeoefening ruimschoots aan. 

Dingeman zegt zelf over het geven van retraites:
“Sinds 1997 begeleid ik retraites, die een mooie gelegenheid geven om je meditatieproces te verdiepen en meestal ook je motivatie versterkt. In mijn begeleiding tracht ik zoveel mogelijk de wijsheid, die iedereen in zich heeft, wakker te schudden om zo in vertrouwen te luisteren naar de eigen wijsheid. Het is werkelijk mooi in de gelegenheid te zijn anderen te kunnen begeleiden op hun pad en te laten zien dat de vele hindernissen waarmee iedereen te maken heeft, evenzovele noodzakelijke leerprocessen zijn, die je nu eenmaal moet ondergaan. Wat ik belangrijk vind is dat een retraite in feite als een training wordt gezien om de verkregen inzichten en vaardigheden zoveel mogelijk te integreren in het dagelijks bestaan en het dagelijks bestaan met zijn vele processen eveneens als een leermeester te zien.”

Dingeman Boot geeft samen met Robert Bridgeman de Vipassana Retraite op Terra Nova in Frankrijk. Het bijwonen van deze of een soortgelijke retraite is een voorwaarde voor certificatie binnen de HUMAN Fundamentals Trainer Opleiding.

Terug naar team
tech: dodo.nl | design: studioviv.nl